Vele kleintjes. Helpende hand bij crowfunding in de culturele sector

www.velekleintjes.be


Instrumenten

URL: https://velekleintjes.be/crowdfunding-praktijk-boekensteun/instrumenten/
Shortlink: http://www.velekleintjes.be/?p=893

Publicatiedatum: 2015-07-01
Geraadpleegd op: 2024-06-21


Logo Boekensteun

Zet je eigen actie in de verf en laat je inspireren door de tools van Boekensteun…

member image

Huisstijl

Voor Boekensteun ontwierpen we een website met een eigen look & feel. Deze huisstijl werd ook gebruikt in alle communicatiemiddelen van de individuele projecthouders. Deze uniformiteit versterkte het platform als geheel.


member image

Persvoorstelling

De lancering van je campagne is een belangrijk moment om het project aan een breed publiek voor te stellen. Nodig ook de pers uit of organiseer een afzonderlijke persconferentie.


member image

Drukwerk

Onderschat niet de kracht van papieren communicatie bij fondsenwerving. Een affiche, folder of postkaart is een gemakkelijke manier om informatie over je project breed te verspreiden. Je kunt ze ophangen in publieksruimtes, opsturen, verdelen bij evenementen, in inforekken plaatsen of aan de balie leggen.


member image

Campagnestand

Het kan interessant zijn om het project te promoten op evenementen waarvan je vermoed dat jouw doelpubliek daar aanwezig is. Dit werkt alleen als je de mensen durft aan te spreken en met een korte maar krachtige pitch weet te overtuigen. Let wel dat de kosten opwegen tegenover de baten.

De Vlaamse Erfgoedbibliotheek en het Vlaams Fonds voor de Letteren mochten op de Boekenbeurs gratis een stand inrichten van Boek.be. De verschillende projecthouders konden er afwisselend promotie maken voor hun initiatief.


member image

Inrichten publieksruimte

Het is belangrijk dat het project zichtbaar is in de organisatie of instelling. Een banier is bijvoorbeeld een goedkope manier om voor extra visibiliteit te zorgen in de inkom of in de nabijheid van het project. Hij kan ook gemakkelijk meegenomen worden op verplaatsing. De Vlaamse Erfgoedbibliotheek heeft voor haar projecthouders twee banieren laten maken: een algemene met het Boekensteun-logo en een met specifieke informatie over het project.


member image

Collectebus

Ook de ouderwetse collectebus kan zijn diensten nog bewijzen. Bijvoorbeeld om aan te bieden aan bezoekers die deelnemen aan een rondleiding of lezing.

De geschonken bedragen zijn misschien laag, maar je geeft meer mensen de kans om een kleine bijdrage te leveren. Een collectebus op de balie maakt je project zichtbaar en kan aanleiding zijn voor een gesprek met een geïnteresseerde donateur.


member image

Exclusief geschenk

Als mensen een flink bedrag geven wil je ze daarvoor ook iets teruggeven. We kozen voor een cadeautje in de plaats van een certificaat. Donateurs van meer dan 100 euro kregen dit kunstwerk van Gerda Dendooven.

member image

Haalbaarheidsstudie

Omdat fondsenwerving en crowdfunding in de erfgoedbibliotheeksector nog niet eerder werd voorgedaan, startte de Vlaamse Erfgoedbibliotheek met een korte haalbaarheidsstudie die het potentieel van het crowfundingplatform inschatte. De studie bracht een aantal aandachtspunten en mogelijke pistes voor de verdere uitwerking van het project aan het licht.


member image

Overschrijvingsformulier

Niet iedereen maakt graag online geld over. Zorg dus ook voor offline betaalkanalen.

Een overschrijvings­formulier kan je bovendien gemakkelijk samen met een traditionele bedelbrief versturen.De mening van[1]
Dossier Crowdfunding[2]
Links:
  1. De mening van: /?p=433
  2. Dossier Crowdfunding: /?p=175

Op deze tekst is de licentie Creative Commons Naamsvermelding – Niet-commercieel – Gelijk delen 2.0 België (CC BY-NC-SA) van toepassing. Bij het verspreiden of hergebruiken van deze tekst moet u altijd vermelden: 'Bron: www.velekleintjes.be (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)'