www.velekleintjes.be
Een fondsenwervingsactie kan je inzetten voor allerlei doelen in de culturele sector. Maar wees altijd concreet en resultaatgericht. Met crowdfunding probeer je in korte tijd een streefbedrag op te halen waarmee je een specifieke onderneming realiseert.
Je kan crowdfunden voor:
Bij crowdfunding wil je mensen meekrijgen en hen betrekken bij je verhaal. De relatie met je donateurs komt op de eerste plaats. Giften komen daaruit voort.
Crowdfunding begint altijd met een sterk en beknopt geefverhaal waarin de gever centraal staat. De ‘case statement’ is het verhaal waarmee je naar een sponsor of donateur stapt. Het geeft antwoord op vragen zoals:
Leg je hart en ziel in je verhaal en zorg dat het mensen beweegt om je te steunen. Wees duidelijk en vertel precies wat je met het geld gaat doen.
Waarom geven mensen?[1]
Crowdfunding is in de eerste plaats friendraising en dan pas fundraising. Met je actie bouw je een relatie op met bestaande en nieuwe donateurs. Met crowdfunden vergroot en versterk je je achterban, die jou onder andere financieel steunt.
Hoe gerichter je mensen benadert, hoe groter je kans op succes. Daarom moet je weten wie je doelgroepen zijn. Daarvoor breng je eerst je netwerk in kaart:
Je netwerk bestaat uit individuen en groepen die dicht bij je staan of wat verder af. Je kan drie cirkels onderscheiden:
Als je aan een campagne begint, zijn de mensen die jou al goed kennen de eerste schenkers. Zorg ervoor dat je weet wie dat zijn en haal de band met hen aan.
Is de eerste schil van je netwerk mee met je project? Dan kun je je beginnen richten op de andere groepen.
'Vele kleintjes. Helpende hand voor crowdfunding in de culturele sector' (www.velekleintjes.be) is een publicatie van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek met steun van de Vlaamse overheid.
Op deze tekst is de licentie Creative Commons Naamsvermelding – Niet-commercieel – Gelijk delen 2.0 België (CC BY-NC-SA) van toepassing. Bij het verspreiden of hergebruiken van deze tekst moet u altijd vermelden: 'Bron: www.velekleintjes.be (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)'